V prípade, že uvažujete nad pestovaním svojho vlastného olivovníku, máme pre Vás jednu dobrú a jednu zlú správu. Tá dobrá je, že by to aj napriek našim klimatickým podmienkam nemal byť problém. Tá zlá je, že s najväčšou pravdepodobnosťou by ste nemali rátať s tým, že Vám váš „slovenský olivovník“ poskytne hojnú úrodu. Celkom určite však skrášli priestor, v ktorom sa bude nachádzať, preto sa nenechajte odradiť a čítajte ďalej.
Úvod do pestovania olivovníkov
Ako určite viete, olivovníky , alebo aj Olea europaea, sa prirodzene vyskytujú v oblasti stredomoria a tomu zodpovedá ich ideálna klíma – teplo a sucho. To však neznamená, že Vám v slovenských podmienkach neporastie. Rozdiel v prostredí sa odrazí v prvom rade v jeho schopnosti rodiť.
Pokiaľ by ste chceli olivovník vypestovať zo semena, pravdepodobne sa Vám to podarí, no vyzbrojte sa množstvom trpezlivosti. Určite odporúčame kúpiť si skôr už vypestovanú sadenicu. A pokiaľ by ste patrili medzi ľudí, ktorým ich olivovník začne nosiť plody, netešte sa ako ochutnáte čerstvú olivu priamo zo „stromu“. Nespracované olivy sú mimoriadne horké a po zbere sa najprv namáčajú do soľného roztoku, ktorý z nich spraví to, prečo ich máme všetci radi. Dĺžka toho „kúpeľu“ sa rôzni podľa oblasti a zvykov, no pokojne môže trvať až šesť týždňov, počas ktorých treba roztok niekoľkokrát vymeniť.
Kde a ako pestovať olivovník
Môžete ho pestovať v záhone aj v kochlíku, prvoradé je, aby mal čo najlepší prístup k slnečnému svetlu a taktiež sa odporúča závetrie. Napriek tomu, že sú olivovníky prirodzene odolné voči suchu, nepodceňujte zalievanie. Vo všeobecnosti by mali vydržať teploty do -10 °C, no toto sa líši aj na základe jednotlivých druhov. Počas zimy však odporúčame „zatepliť“ spodok olivovníku zimným mulčom (v prípade, že ho máte zasadený v záhone) alebo fóliou (v prípade, že ho pestujete v kvetináči).
Vďaka tomu, že olivovníky rastú pomaly, nepotrebujú veľa prerezávania. Stačí, keď koncom jari až v polovici leta odstránite odumreté alebo choré konáre.
Ak urobíte všetko správne, môžete očakávať svoje prvé olivy približne za 4 roky, pričom zber odporúčame robiť na jeseň.
Na čo si dať pozor
Váš olivovník môže byť v ohrození v dvoch prípadoch – prvým je extrémny chlad, před ktorým sa dá čiastočne brániť spomínaným „zateplením“. Druhým je priveľa vlahy, na ktorú tieto rastliny nie sú stavané. Váš olivovník ňou môže byť oslabený a ľahšie ho napadnú choroby.
Odporúčané druhy
V našich zemepisných šírkach by sa Vám malo najlepšie dariť s týmito druhmi olivovníkov:
Olea europaea ‘Arbequina’ – katalánska odroda s dobrou toleranciou mrazu
Olea europaea ‚Cipressino‘ – juhotalianska odroda vhodná do menších záhrad alebo kochlíkov
Olea europaea ‘Hojiblanca’ – španielska odroda s dobrou odolnosťou voči chladu