Olivy pozitívne vplývajú na naše zdravie viacerými spôsobmi. Vďaka svojmu jedinečnému zloženiu sú vhodné pre ženy v tehotenstve, diabetikov aj ľudí snažiacich sa zhodiť pár kilogramov. Nižšie nájdete zoznam látok, ktoré obsahujú spolu s účinkami, ktoré tým prinášajú.
1. Vitamín E
Má antioxidačnú funkciu, pomáha znižovať riziko srdcových chorôb, zlepšuje pleť, je podporou pri liečbe cukrovky aj prevenciou pri rakovine alebo trombóze.
2. Antioxidanty
V olivách je zastúpený oleuropein, hydroxytyrozol a tyrosol. Spoločne znižujú zápay, zlepšujú fungovanie mozgu aj srdcovo-cievného systému a pomáhajú kontrolovať hladinu cukru v krvi.
3. Vápnik
Pomáha kostiam, rastu a kvalite nechtov a vlasov, aj správnemu fungovaniu nervovej sústavy.
4. Vláknina
Zlepšuje Vaše trávenie a spomaľuje uvoľňovanie cukru do krvi.
5. Železo
Pomáha prenosu kyslíka v červených krvinkách a posilňuje imunitný systém.
6. Meď
Táto látka je v našej obvyklej strave zastúpená málo, pričom znižuje riziko srdcových chorôb.
7. Kyselina olejová
Taktiež znižuje riziko srdcových chorôb a olivy sú na ňu bohaté.
Vo výsledku sú teda pre nás olivy prínosné v mnohých smeroch, dokonca podľa niektorých štúdií môžu znižovať riziko rakoviny. Túto teóriu okrem iného podporuje znížený výskyt tejto choroby v oblasti stredomoria v porovnaní s inými regiónmi vyspelého sveta.
Olivy sú teda chutným prostriedkom za lepším zdravím a kľudne si ich môžete dopriať aj dnes večer, napríklad s pár decami dobrého vínka.